NAŠA PRIČA

Vina Sagul proizvedena su od grožđa autohtone sorte plavac mali, nastale križanjem dviju autohtonih dalmatinskih sorti - crljenka kaštelanskog (u Americi poznatog kao zinfandel, a u Italiji poznatog pod imenom primitivo) i dobričića. Na škrtoj pelješkoj zemlji, osunčan tisućama sunčanih sati, plavac mali daje vrhunsko crno vino, vjerojatno najbolje vino hrvatske vinarske tradicije.

 

U mjestu Kuna Pelješka nižu se vinogradi Darka Violića, vinara iz novog naraštaja peljeških vinara, koji zajedno sa svojom obitelji s ljubavlju obrađuje nasade plavca malog, a u svom podrumu proizvodi i njeguje tri izuzetna vina ove sorte: Sagul Plavac mali, Sagul Selekcija i Sagul Rose. Posebno mjesto u asortimanu Sagul vina zauzima i Sagul Rukatac, kvalitetno suho bijelo vino. Sagul Rukatac dobiven je od tradicionalne dalmatinske sorte rukatac (maraština).

Sagul je latinski naziv lokaliteta Zaguine, smještenog na središnjem dijelu poluotoka Pelješca, izvrsnog položaja za uzgoj ove sorte, a koji je od pamtivijeka u posjedu obitelji Violić.