top of page

NAŠA PRIČA

KATE 5.JPG

Vina Sagul proizvedena su od grožđa autohtone sorte plavac mali, nastale križanjem dviju autohtonih dalmatinskih sorti - crljenka kaštelanskog (u Americi poznatog kao zinfandel, a u Italiji poznatog pod imenom primitivo) i dobričića. Na škrtoj pelješkoj zemlji, osunčan tisućama sunčanih sati, plavac mali daje vrhunsko crno vino, vjerojatno najbolje vino hrvatske vinarske tradicije.

 

U mjestu Kuna Pelješka nižu se vinogradi Darka Violića, vinara iz novog naraštaja peljeških vinara, koji zajedno sa svojom obitelji s ljubavlju obrađuje nasade plavca malog, a u svom podrumu proizvodi i njeguje nekoliko izuzetnih vina ove sorte: Sagul Plavac mali, Sagul Selekcija, Sagul Dingač i Sagul Rose. Posebno mjesto u asortimanu Sagul vina zauzimaju Sagul Orange i  Sagul Rukatac dobiveni od tradicionalne dalmatinske sorte rukatac (maraština), te Sagul Pošip s juga Korčule.

Sagul je latinski naziv lokaliteta Zaguine, smještenog na središnjem dijelu poluotoka Pelješca, izvrsnog položaja za uzgoj ove sorte, a koji je od pamtivijeka u posjedu obitelji Violić.

bottom of page